Οι 2 εβδομάδες των Χριστουγέννων αποτελούν αδιαμφισβήτητα τις 2 πιο δύσκολες διατροφικά εβδομάδες ολόκληρου του έτους. Ο μέσος ενήλικας τείνει να προσλαμβάνει 2-3 κιλά κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Πώς λοιπόν θα αποφύγουμε την ενοχλητική αυτή πρόσληψη βάρους;

Φέτος ακολουθήστε τις συμβουλές της διαιτολόγου μας και απολαύστε τα γιορτινά τραπέζια ενώ διατηρείτε το βάρος σας σταθερό και έχετε έλεγχο στη διατροφή σας!

  • Να τηρείτε τον διαχωρισμό των γευμάτων. Μην παραλείπετε το πρωινό και ενδιάμεσα των γευμάτων τα φρούτα,προσπαθώντας να «γλιτώσετε θερμίδες» από την ημέρα σας. Κάτι τέτοιο, φέρνει πάντα το αντίθετο αποτέλεσμα!
  • Αν είστε καλεσμένοι σε δείπνο, το ένα από τα 2 κυρίως γεύματα της ημέρας να είναι ελαφρύ. Το μεσημέρι, επιλέξτε να καταναλώσετε ένα μπολ με βρασμένα λαχανικά ή λαχανικά μαγειρεμένα στον ατμό με τυρί και μια φέτα ψωμί ολικής ή μια μερίδα σαλάτα με ωμά λαχανικά εποχής και τόνο ή κοτόπουλο με κρίθινο παξιμάδι.
  • Ποτέ μην πάτε σε κάποιο γεύμα ή δείπνο πεινασμένος/η. Η πείνα τελικά οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού.  Πριν από κάποιο γεύμα πιείτε καταναλώστε ένα φρούτο ή μία μικρή σαλάτα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτι.
  • Καταναλώστε έξυπνα τις γλυκιές λιχουδιές των γιορτών.Φάτε μαζί με το πρωινό σας γεύμα ένα μελομακάρονο ή κουραμπιέ ή ένα κομμάτι βασιλόπιτα/τσουρέκι.

Όσα γλυκά περισσέψουν… απλά χαρίστε τα! Κάντε τα δώρο απλά βάζοντάς τα σε ένα όμορφο κουτί και δώστε τα σε όσους συναντάτε καθημερινά.

  • Δοκιμάζουμε με μέτρο! Στα λουκούλλεια χριστουγεννιάτικα γεύματα δοκιμάζουμε από όλα τα εδέσματα του τραπεζιού. Φτιάχνουμε ένα πιάτο, τοποθετώντας πρώτα τη σαλάτα στο μισό του πιάτου μας, έπειτα σε μικρές ποσότητες από όλους τις λιχουδιές που θα καταναλώσουμε.

Προσπαθήστε να πιείτε όσο γίνεται λιγότερο αλκοόλ.  Προτιμήστε το κόκκινο κρασί, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

  • Αποφύγετε τις υπερβολές, αφού το αλκοόλ αποτελεί σημαντική πηγή θερμίδων (7 θερμίδες/ γραμμάριο αλκοόλ). Επίσης, μειώνει και την αντίσταση και μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού.
  • Δεν ξεχνάμε το νερό! Πολλές φορές ξεχνώντας να πιούμε νερό, αισθανόμαστε ότι πεινάμε αλλά στην πραγματικότητα διψάμε!
  • Τελευταίο και ιδιαίτερα σημαντικό, να ασκείστε στην ίδια συχνότητα (το λιγότερο2-3 προπονήσεις αερόβιας-αναερόβιας φυσικής δραστηριότητας). Επιπλέον, εκμεταλλευτείτε την περίσσεια ελεύθερου χρόνου που μπορεί να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να χαρείτε την φύση ή και τους στολισμένους πεζόδρομους, περπατώντας!

Καλές Γιορτές και με το καλό το 2019!

Τζορμπατζάκη Ελίνα, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Msc Αθλητικής Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου