ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ
Οι γνωστές μας μπάρες δημητριακών που αποτελούν εξαιρετικό σνακ, ειδικά όταν χρειάζεται να λείπουμε πολλές ώρες από το σπίτι. Το μυστικό της επιτυχίας είναι να επιλέξουμε τα πιο τραγανά δημητριακά που έχουμε και κατά προτίμηση να ανοίξουμε τη συσκευασία τους ακριβώς πριν τις φτιάξουμε, καθώς η υγρασία, έστω και η ελάχιστη, μπορεί να αλλοιώσει εντελώς το αποτέλεσμα.
Υλικά:
- 2 φλ. αποξηραμένα φρούτα της επιλογής μας χωρίς ζάχαρη
(π.χ. 1 φλ. σταφίδες και 1 φλ. βερίκοκα, ή χουρμάδες αν μας αρέσουν πολύ γλυκά)
- 3 φλ. διάφορα δημητριακά πρωινού
(π.χ. 1 φλ. νιφάδες ρυζιού, 1 φλ. νιφάδες σταριού ολικής άλεσης και 1 φλ. νιφάδες καλαμποκιού)
- 60 γρ. (περίπου 4 γεμάτες κουταλιές) φυστικοβούτυρο
- ½ κ.γ. κανέλλα
- λιωμένη σοκολάτα σε μπαιν μαρί για την επικάλυψη (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Αρχικά πρέπει να σιγουρευτούμε ότι όλα τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε καθώς και τα χέρια μας θα είναι εντελώς στεγνά. Επίσης τα υλικά μας καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά θα παιδευτούμε πολύ!
- Αλέθουμε τα φρούτα στο μπλέντερ. Προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και την κανέλλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα ώσπου να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Βάζουμε τα δημητριακά σε μια γαβάθα και τα σπάμε λίγο με τα χέρια μας. Σε μια άλλη λεκανίτσα βάζουμε το μείγμα των φρούτων και προσθέτουμε σε 3-4 δόσεις τα δημητριακά ανακατεύοντας καλά ώσπου να ενσωματωθούν όλα στο μείγμα.
- Στρώνουμε ένα ταψάκι ή μια μεγάλη μακρόστενη φόρμα για κέικ με διάφανη μεμβράνη. Προσθέτουμε το μείγμα πιέζοντας το πολύ καλά. Ισιώνουμε την επιφάνεια με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή ενός κουταλιού. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για 2 ώρες.
- Βγάζουμε από το ψυγείο και ξεφορμάρουμε σε μια επιφάνεια κοπής. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε μπάρες πάχους 2 εκατοστών. Αν θέλουμε τις καλύπτουμε με τη λιωμένη σοκολάτα.
- Φυλάμε σε σκεύος που να κλείνει αεροστεγώς στο ψυγείο. Εφόσον εξασφαλίσουμε ότι δε θα πάρουν υγρασία, διατηρούνται με αυτόν τον τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σημείωση: Επειδή τα περισσότερα δημητριακά του εμπορίου είναι αμφίβολης ποιότητας και σίγουρα περιέχουν μεταξύ άλλων και ζάχαρη, καλό είναι να επιλέγουμε βιολογικά και χωρίς ζάχαρη. Τα πληρώνουμε μεν κάτι παραπάνω αλλά κερδίζουμε σε υγεία και θερμίδες. Επίσης αν αποφεύγουμε τη γλουτένη αντικαθιστούμε τα δημητριακά σταριού με καλαμποκιού ή ρυζιού. Τέλος μπορούμε να προσθέσουμε και ξηρούς καρπούς χοντροκομμένους για πιο ενισχυμένο αποτέλεσμα!